We moeten iedereen “verschuldigd” zijn: hoe onbewuste schulden ons leven verwennen


Moeder die zichzelf opoffert, de baas die ons een kans geeft. En nu voelen we ons al verplicht. Het is moeilijk om deze banden te verbreken waarop ons bestaan ​​is gebouwd. Vrijheid is echter waard.

Sinds enkele maanden brengt de 35-jarige Maria het hele weekend door in het ziekenhuis met haar moeder, die geleidelijk wordt hersteld na de behandeling van oncologie. De voorspellingen van artsen zijn optimistisch, vrienden bezoeken haar vaak, haar humeur is goed. Er is dus geen reden om de hele tijd in het ziekenhuis door te brengen en het persoonlijke leven te verlaten. En de 40-jarige Fedor vestigde zich in zijn jeugdvriend, die het niet nodig acht om de kost te verdienen en de hele dag op de bank te liegen, waarbij de “slaven van het werk” https://libido-man.com/verlaagd-libido/ spottende “.

Wij voelen ons verantwoordelijk voor ouders, vrienden, kinderen, collega’s. We nemen hun verantwoordelijkheden, taken en schulden aan die het bestaan ​​van ons vergiftigen, maar niemand heeft ons hierover gevraagd! Zonder dit te beseffen, ervaren we welke psychologen onbewuste schulden noemen. Wat en van wie we bezetten? Waar zijn deze verplichtingen die we herkennen, maar kunnen niet intelligent uitleggen?

Allereerst hebben we onze ouders ‘verschuldigd’. Dit is de beruchte “het leven verschuldigd”. Natuurlijk maakten ze ons een onschatbaar geschenk, waardoor we de wereld in de wereld hebben, en we hebben verantwoordelijkheden in relatie tot hen. Maar dit is nauwelijks een reden om jezelf te verdoemen voor eeuwige waardering en eerbied.

“Op een dag een volwassene worden om onszelf en anderen te vertellen dat we ouders niet alles kunnen geven wat ze voor ons hebben gedaan”, zegt de psychotherapeut Nicole Zaer. – Ouders zouden leuk zijn om te begrijpen dat hun liefde voor een kind een gratis geschenk is. Bovendien, het leven dat ze ons gaven, ontvingen zij zelf ook als een geschenk.

We geven dit geschenk verder en nemen het niet in de schulden. Het feit dat we niet kunnen terugkeren naar ouders, we geven onze kinderen en zij zullen doorgeven aan hun kinderen. Het begrijpen van deze volgorde van dingen zal onze bevrijding dienen. Onze taak is niet om de schuld terug te betalen aan eerdere generaties, maar om de toekomst te geven om in de toekomst te investeren. “.

“Na alles heb ik voor jou gedaan”

Helaas kunnen weinigen van ons opscheppen over dergelijke onafhankelijkheid van onze ouders, vooral als ze onvermoeibaar eraan herinneren dat ze allemaal voor ons zijn opgeofferd. “Laat u niet gevangen zitten in offerrelaties met vorige generaties,” waarschuwt Nicole Prier, “anders loopt u het risico uw vrijheid te verliezen”.

Dit is wat er met Elizabeth is gebeurd: “Jarenlang vertelde mijn moeder me: ‘Door jou werd ik alleen gelaten! Je zou het nooit eens zijn als iemand de plaats van je vader zou innemen! Je bent mijn enige betekenis van het leven “.

En als gevolg daarvan woont Elizabeth nu nog steeds op 34-jarige Ze verliet me niet, toen de vader wegging!”

Niet alleen ouders zijn verantwoordelijk voor dergelijke pijnlijke relaties. Op hun eeuwige: “We hebben iedereen voor je opgeofferd!»Onze fantasie bij kinderen wordt beantwoord over almacht:“ Ik zal mezelf voor u opofferen!”Als we zeggen:” Ik kan mijn ouders niet verlaten, omdat ze me nodig hebben!” – Toen werden we geconfronteerd met een infantiele illusie, alsof we ze konden redden.

Op het werk, met vrienden, in een paar, die dit niet realiseren, verliezen we opnieuw de complexe relaties die in ons familiesysteem waren. “Ieder van ons speelt een rol in het gezin en in het gezin”, legt de familie -psychotherapeut Serge Ephez uit. – Er zijn officiële rollen: vader, moeder, oudere broer, jongere zus. En er zijn geheime missies, verborgen functies die we beheersen zonder onze medeweten en de last waarvan we ons hele leven dragen. “.

Dus de taak van een van de kinderen kan de moeder uit depressie zijn, de andere moet ouderfuncties uitvoeren om de zwakke vader te vervangen of te ondersteunen, de derde zal de rol van een tussenpersoon spelen. Degenen die zich verplicht voelen om voor anderen te zorgen in de kindertijd, speelden de rol van een verdediger die klaar was om zichzelf op te offeren voor het welzijn van de buren.

“Ik kan haar niet verlaten”

Als kind bedekte Marina de trucs van de broers. “Twee maanden geleden verloor ik bijna mijn baan, omdat ik een vriend naar het bedrijf bracht. Ik wist dat ze “met problemen” was, maar ze had geen werk, en ik kon het gewoon niet helpen, maar bereikte haar hand. En natuurlijk kwam het bij mij, omdat ze een aantal fouten maakte!’Als Marina zichzelf niet opoffert, is ze te moeilijk om schuld te geven.

Velen van ons zijn vol schuldgevoelens vanwege het feit dat ze niet overeenkomen met de verwachtingen van hun ouders, stelleren ze, houden ze van of haten ze te veel, laat ze lijden. Alle fondsen zijn goed om dit te vermijden.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *